Měníme vzhled Knilandu, kvalita zůstává. Zjistěte více o změně na tomto linku - klikni zde .

Japonský výrobce KAI: Historie (1.)

Není japonský nůž jako japonský nůž. Už nás nebaví ten přetlak kolem „pravých“ japonských nožů, které se sice tváří jako japonské, ale ve skutečnosti kolem Japonska ani nešly. Možná vás potěší, že jsme si dali tu námahu a objevili výrobce, který nejenže vyrábí nože v Japonsku, ale cení si tradičních výrobních postupů, ruční práce a autenticitu pokládá za své druhé jméno. Pojďte spolu s námi zjistit, proč jsou japonské nože KAI tak výjimečné.

Historie společnosti📜

 Hlavní výroba probíhá ve městě Seki, také známém jako „město čepelí“, které má více než 800letou historii v kovářství a výrobě nožů. Seki patří ve světě do velké trojky nožířských měst, spolu s německým Solingenem a anglickým Sheffieldem.KAI_3

 Prvním zakladatelem společnosti KAI se stal Saijiro Endo, zpočátku mělo jít pouze o továrnu na výrobu zavíracích nožů. Saijiro byl velmi usilovný, už po skončení základní školy začal pracovat v továrně a během osmi let se na pozici učně naučil vyrábět nože. Netrvalo dlouho, oženil se a ve věku 20 let už i otevíral svou vlastní malou továrnu.
 
 Začátky v továrně nebyly lehké, pracovalo zde jen pár dělníků a on sám dělal jen při slabém světle olejových lamp a spal nejvýše čtyři hodiny denně. Jeho žena se postupně začínala bát o jeho zdravotní stav, ale on se nikdy nelitoval, právě naopak – byl šťastný, že se může věnovat tomuto řemeslu, vydělat slušné peníze a zajistit tak svou rodinu.
 
 Zanedlouho začala první světová válka a prodej nožů prudce vzrostl. Po válce však Japonsko postihla recese, ale Sajiro přesto pokračoval ve vývoji svých výrobků. Jeho velkým úspěchem bylo vytvoření inovativního zavíracího nože „No.510“. Šlo pouze o jednoduchý model v černé barvě, který byl však tak výnosný, že jej začala napodobovat veškerá konkurence v okolí.
 
 Největším úspěchem společnosti bylo získání vyznamenání za nejlepšího výrobce nožů v Japonsku.
KAI_Ilustr_CZ

Současnost – sídlo společnosti🏢

V současnosti se sídlo společnosti nachází v centru Tokia, hlavního města Japonska. V srdci této budovy, speciálně navržené pro společnost KAI, se řeší zejména marketingové strategie, obchodní management, ale pracuje zde i většina kreativních duší, domácích, ale i zahraničních manažerů. Ve druhém a třetím patře budovy se nachází výstavní místnost, ve které jsou vystaveny současné a minulé produktové řady značky.KAI_1

Kdysi bylo zvykem pro každou komunitu v Seki vlastnit pec a kovadlinu, díky čemuž mohly vyrábět čepele na zakázku podle specifik kupujícího. V současnosti má společnost KAI ve městě Seki čtyři továrny, z nichž se každá věnuje jiné skupině výrobků. Důležitou součást firmy tvoří dvě logistická centra, nacházející se v městech Seki a Niigata, odkud se výrobky expedují na domácí a zahraniční trhy.

Co se nám na společnosti KAI líbí?🔪

Na společnosti KAI se nám líbí transparentnost – rádi vysvětlují své výrobní postupy, vzdělávají o použitých materiálech, nezavádějí a vše uvádějí na pravou míru.

Dávají dokonce do pozornosti, že ačkoli se ne všechny jejich výrobky vyrábějí v Japonsku (jedná se zejména o brusné kameny, stojany), jejich výrobní závody jsou většinou ve vlastnictví KAI a mají svůj speciálně vyškolený personál samotnou společností. Značka klade maximální důraz na kontrolu kvality a autenticita je jejich druhé jméno.

Čtěte dál:

Japonský výrobce KAI: Výroba nožů (2.)

Zajímá vás, jak probíhá proces výroby nožů KAI? Nahlédněte spolu s námi do 11ti kroků, ve kterých popisujeme každou jednu výrobní fázi zvlášť. Je třeba ještě zmínit, že výrobní postupy se liší od nože k noži, ale minimálně pro představu zde naleznete uvedené hlavní procesy ručně vyráběných nožů. Ví...

Japonský výrobce KAI: Jsou nože KAI vyrobeny z „pravého“ damašku? (3.)

Velice oblíbená otázka všech milovníků nožů, na kterou sice existuje jasná odpověď, ale na její pochopení se potřebujeme na tuto problematiku podívat více detailně. Na velké části nožů značky KAI se uvádí, že jsou vyrobeny z damaškové oceli. Jedná se zejména o nože ze série KAI Shun, které jsou sku...

Zobrazit_japonske_noze_KAI_CZ2