Měníme vzhled Knilandu, kvalita zůstává. Zjistěte více o změně na tomto linku - klikni zde .

Japonský výrobce KAI: Jsou nože KAI vyrobeny z „pravého“ damašku? (3.)

Velice oblíbená otázka všech milovníků nožů, na kterou sice existuje jasná odpověď, ale na její pochopení se potřebujeme podívat na tuto problematiku více detailně.

Na velké části nožů značky KAI se uvádí, že jsou vyrobeny z damaškové oceli. Jedná se zejména o nože ze série KAI Shun, které jsou skutečně mistrovským dílem. Jde však o pravou damaškovou ocel a jak mít jistotu, že nekupujete jen nějakou napodobeninu?

1. „Pravá“ damašková ocel je ještě i v současnosti zkoumána vědou a její pochopení nám stále není úplně známo. Tento damašek sestával z jediné slitiny, nazývané „wootz“, která byla specifická svými propracovanými vzory na mečích a nožích. Způsob výroby této oceli je nám stále neznámý a čepele ze „skutečné“ damaškové oceli můžeme nalézt buď v muzeích nebo ve vlastnictví sběratelů. Co je však důležité říci, v obchodě takové čepele nenajdete. Pokud by i ano, jejich cena by byla nevyčíslitelná.

2. Damašková ocel nožů KAI se vyrábí procesem zvaným – kovářské svařování. Tuto výrobní metodu používali po staletí japonští kováři, kteří vyráběli i katany kované pro samuraje. Taková ocel se nazývá „moderní“ damašek, který vzniká právě vrstvením několika ocelí. Moderní damašková ocel je v současnosti jedinou, kterou výrobci nožů používají (minimálně ti kvalitnější). Může být zpracována průmyslově (jako v případě KAI) nebo ručně, což má však značný vliv na výslednou cenu nástrojů.

3. A na závěr zde máme falešnou „damaškovou“ ocel, jejíž výrobní proces spočívá ve vytváření vzorů podle starověkých či moderních damaškových čepelí. Damaškový vzor vytvářejí laserovým tiskem. Čepel NENÍ vyrobena z několika vrstev různých ocelí, ale pouze z jedné oceli, která se však může tvářit jako vícevrstvá. Nedejte se oklamat, „falešnou“ damaškovou ocel lze stále poměrně dobře rozpoznat, protože vzory zvyknou být přehnaně komplikované nebo nekonzistentní. Často je také koupíte za velmi nízkou cenu.

Věříme, že jste si udělali o společnosti KAI správný obraz a dáte možná i ve vaší kuchyni těmto nožům šanci. My jsme je totiž zkusili a neumíme si je vynachválit.🤗

Ostatní články z této série:

Japonský výrobce KAI: Výroba nožů (2.)

Zajímá vás, jak probíhá proces výroby nožů KAI? Nahlédněte spolu s námi do 11ti kroků, ve kterých popisujeme každou jednu výrobní fázi zvlášť. Je třeba ještě zmínit, že výrobní postupy se liší od nože k noži, ale minimálně pro představu zde naleznete uvedené hlavní procesy ručně vyráběných nožů. Ví...

Japonský výrobce KAI: Historie (1.)

Není japonský nůž jako japonský nůž. Už nás nebaví ten přetlak kolem „pravých“ japonských nožů, které se sice tváří jako japonské, ale ve skutečnosti kolem Japonska ani nešly. Možná vás potěší, že jsme si dali tu námahu a objevili výrobce, který nejenže vyrábí nože v Japonsku, ale cení si tradičních...

😎😎😎🤗🤗