Měníme vzhled Knilandu, kvalita zůstává. Zjistěte více o změně na tomto linku - klikni zde .

Japonský výrobce KAI: Výroba nožů (2.)

Zajímá vás, jak probíhá proces výroby nožů KAI? Nahlédněte spolu s námi do 11ti kroků, ve kterých popisujeme každou jednu výrobní fázi zvlášť.

Je třeba ještě zmínit, že výrobní postupy se liší od nože k noži, ale minimálně pro představu zde naleznete uvedené hlavní procesy ručně vyráběných nožů. Více než 80% činností probíhá ručně pod dohledem zkušených pracovníků – až na některé operace, které provádějí stroje (například řezání laserem a tepelné zpracování).

1. Řezání laserem

Hned v první fázi se používá laserový paprsek, který vyřezává tvary čepele nožů z větších ocelových plechů. Tento proces vyžaduje více času než lisování pomocí forem, ale je velmi oblíbený právě při výrobě produktů se složitějším designem.

 

2. Tepelné zpracování

Laserem vyříznutá čepel nože se zahřeje v elektrické peci na 1000 ℃ a následně se ochladí ve vodě. Tímto procesem se dosáhne změna struktury materiálu a čepel se stává tvrdou. Po ochlazení se znovu zahřeje na 180 ℃, díky čemuž je čepel nejen tvrdá a houževnatá, ale také pružná.

 

3. Leštění a povrchové broušení

Po tepelném procesu se čepel leští na brusném pásu. Počítačem řízený stroj upravuje tvar nože pomocí brusného kamene. Takto lze docílit estetického vzoru na čepeli, který je charakteristický i pro damaškové nože.

 

4. Vyrovnávání čepeleKAI-vyroba-nozov_4

Proces vyrovnávání čepele spočívá v obtahování špičky čepele speciálním materiálem, díky čemuž vznikne dokonalá čepel s hladkým, jemným povrchem.

 

5. Svařování čepele a bolstru

Na rozdíl od západních nožů, které jsou zpravidla celé vykovány z jednoho kusu oceli, nože KAI jsou obvykle vyrobeny ze čtyř kusů: čepel, bolster, rukojeť a koncovka. Svařením a upevněním bolstru k rukojeti se zamezí pronikání vody do rukojeti a zvýší se celková odolnost nože.

 

6. Leštění čepele abrazivními tryskamiKAI-vyroba-nozov_6

K dosažení jemnější povrchové úpravy je nutno vložit čepel mezi dva válce a pomalu ji vyleštit. Výsledkem jsou zářivé odlesky po celém obvodu čepele.

Následně se čepel podrobí procesu pískování (abrazivní tryskání), jehož podstatou je nastříkání jemných pískových částic přímo na čepel. Právě při tomto procesu dochází k odhalení vzorů damaškové oceli.

 

7. Montáž

Při montáži je třeba připevnit rukojeť a bolstr k čepeli. Na začátku je třeba přišroubovat tang (kovový trn) k bolstru, který je následně připevněn na rukojeť. Druhá strana kovového trnu se připevní na koncovku rukojeti, což zajistí dokonalou stabilitu a vyvážení nože.

Při montáži rukojeti je kladen důraz na zvýšení vodotěsnosti, které je zajištěno použitím těsnícího materiálu – ten zabraňuje pronikání vody do rukojeti.

 

8. Leštění rukojeti a bolstru

Tento krok se provádí hlavně z estetických důvodů. Jde zde zejména o dosažení hladkého povrchu mezi čepelí a rukojetí.

 

9. Tisk a označení

Každý z kuchyňských nožů má své vlastní označení – skládá se z názvu značky a čísla šarže, které umožňuje určit datum výroby. Tento systém je velmi transparentní zejména ke kupujícím, protože jim umožňuje identifikovat historii použitých materiálů, datum a čas provedení jednotlivých procesů a pracovníky, kteří nůž vyrobili.

 

10. Broušení za pomoci vody

Při broušení pomocí vody lze rychleji odvádět teplo vzniklé třením a výrazně zvýšit řezné vlastnosti nožů. Pracovníků, kteří zvládnou provádět mokré broušení je velmi málo a mohou ho provádět jen řemeslníci s dlouholetými zkušenostmi.

 

11. Kontrola a balení

Poslední fází je odstranění ostrých hran a kontrola kvality řezů. K zajištění kompatibilní ostrosti se čepele brousí do specifického úhlu. Přesnost úhlů se kontroluje velmi přísně pomocí měřicích přístrojů. Potom už jen zbývá zabalit nože do krabic.

Pokud se vám stále vynořují další otázky, možná vás zaujme i 3. část našeho článku o výrobci KAI, ve které budeme rozebírat právě damaškovou ocel, její původ, různé typy a padne i odpověď na otázku: jsou nože KAI vyrobeny z pravé damaškové oceli?

Čtěte dál:

Japonský výrobce KAI: Historie (1.)

Není japonský nůž jako japonský nůž. Už nás nebaví ten přetlak kolem „pravých“ japonských nožů, které se sice tváří jako japonské, ale ve skutečnosti kolem Japonska ani nešly. Možná vás potěší, že jsme si dali tu námahu a objevili výrobce, který nejenže vyrábí nože v Japonsku, ale cení si tradičních...

Japonský výrobce KAI: Jsou nože KAI vyrobeny z „pravého“ damašku? (3.)

Velice oblíbená otázka všech milovníků nožů, na kterou sice existuje jasná odpověď, ale na její pochopení se potřebujeme na tuto problematiku podívat více detailně. Na velké části nožů značky KAI se uvádí, že jsou vyrobeny z damaškové oceli. Jedná se zejména o nože ze série KAI Shun, které jsou sku...