Měníme vzhled Knilandu, kvalita zůstává. Zjistěte více o změně na tomto linku - klikni zde .

Rukojeti japonských nožů

Rukojeť je dalším důležitým faktorem při výběru kuchyňského nože a před samotnou koupí není na škodu být v obrazu ani v této oblasti. Některé materiály mohou být sice na oko přitažlivé, ale vyžadují určitou dávku údržby. Měla by rukojeť disponovat ergonomickým tvarováním nebo raději zvolit všestranný úchop? Koupit si nůž s bolsterem nebo se obejdete bez něj? Kromě toho rukojeti disponují různými netradičními tvary a vy si neumíte vybrat, která bude ta nejpohodlnější? Článek vám pomůže prozkoumat všechny dostupné možnosti a utvrdit se v myšlence, co vlastně hledáte.

V mini sérii o japonských nožích budeme řešit následující témata:
 
2. Jaký typ japonského nože je pro vás vhodný + naše doporučení
3. Rozdělení japonských ocelí pro správný výběr
4. Jaký materiál rukojeti zvolit u japonského nože?
5. Konstrukce japonských nožů (článek již brzy)
6. Jednostranný nebo oboustranný výbrus? (článek již brzy)
7. Jak se od sebe odlišují japonské a evropské nože? (článek již brzy)
8. Špičkové značky japonských nožů, které nezklamou (článek již brzy)
 

Zajímavosti:
 
 Charakteristickým znakem tradičních japonských nožů je právě jejich rukojeť – v Japonsku označována také jako „wa“. Na rozdíl od západních rukojetí, které zvyknou být připevněny pomocí nýtů, japonské rukojeti poznáte podle válcového tvaru a chybějícího bolsteru. Jsou navrženy s důrazem na rovnováhu a přesnost tak, aby poskytovaly pohodlné uchopení a vynikající kontrolu i během složitějších úkolů.
 
 Zajímá vás, který materiál se používá na rukojeti v Japonsku nejčastěji? Nejběžnějším materiálem je právě dřevo magnólie, které kuchaři mají v oblibě zejména pro jeho nezaměnitelnou kvalitu. Dřevo se vyznačuje tím, že je naprosto bez zápachu, což oceníte zejména při přípravě jídel, kdy si chcete zachovat jejich autentickou chuť, která by jinak mohla být narušena. Naopak v Evropě je zvykem vidět mnohem častěji rukojeti z micarty či plastu.
 
 Velmi mnoho japonských nožů najdete také s klasickou západní rukojetí, což je ovlivněno zejména tím, že japonské nože se stále více prodávají i v Evropě.

 Typickým znakem pro kvalitní japonské nože může být kaštanový tvar rukojeti – disponuje jím například převážná část nožů značky KAI.


Materiály rukojetí

Při výběru materiálu rukojeti se meze opravdu nekladou a na výběr máte například z přírodního či stabilizovaného dřeva, micarty, pryskyřice, parohu nebo kovu.

Dřevo

Dřevěné rukojeti jsou známé pro svůj klasický přírodní vzhled a příjemný dotek. Dřevo však není tak odolné jako ostatní materiály a při nesprávné péči vám může dokonce prasknout nebo podlehnout deformaci. Při správné údržbě se vám však tyto rukojeti odvděčí dlouhou životností. Čas od času ošetřete dřevo olejem bezpečným pro potraviny. Olej vám pomůže udržet dřevo pružné a nepopraská vám při nadměrném kontaktu s vodou. Vyhněte se olejům, které nejsou bezpečné pro potraviny nebo které mohou způsobit žloutnutí, například rostlinné oleje pro vaření.

Stabilizované dřevo

Rukojeti ze stabilizovaného dřeva vznikají napuštěním speciální epoxidovou pryskyřicí. Díky tomu se stávají odolnými vůči vlhkosti, vodě či běžnému opotřebení. Zároveň se nemusíte bát žádného smrštění nebo prasknutí rukojeti. Proces stabilizace probíhá ve speciální vakuové komoře, kde střídáním vysokého tlaku a podtlaku pryskyřice proniká hluboko do dřeva.

Plast

Plastové rukojeti se velmi snadno myjí, pohodlně drží a nejsou náchylné k ukládání bakterií z částeček jídla. Plastové rukojeti mohou být v případě zamokření poměrně kluzké, což ztěžuje jejich celkové ovládání. Mnoho plastových rukojetí se však vyrábí s protiskluzovým povrchem, který tento problém řeší.

Micarta

Micarta je materiál na bázi pryskyřice vyrobený z vrstev papíru, bavlny, lnu nebo jiné látky. Tyto vrstvy jsou následně potaženy pryskyřicí a v závěrečné fázi stlačovány teplem. Micarta představuje druh kompozitního materiálu, který zvládne odolávat extrémním teplotám, chladu, ale také vlhkosti. Zároveň dodává noži o něco elegantnější vzhled než jiné syntetické materiály. Častokrát je na ni použita ještě speciální textura, která disponuje zvýšenou přilnavostí.

G10

Rukojeti nožů z materiálu G10 jsou velmi oblíbené pro jejich odolnost téměř vůči všem nepříjemným vlivům. Materiál vyrobený ze skleněných vláken se stal velmi oblíbenou volbou při výrobě kuchyňských nožů, kterým přináší mnoho výhod jako je odolnost vůči škrábancům nebo vlhkosti.

Jiné

Existuje také mnoho jiných speciálních materiálů rukojetí jako je rohovina, uhlíkové vlákno nebo i drahé kovy jako titan. Tyto materiály se používají zejména pro sběratelské nože kvůli jejich jedinečnému vzhledu. Právě u japonských nožů se však vyskytují velmi zřídka.

Japonské tvary rukojetí

Japonské rukojeti se odlišují kromě různých použitých materiálů, i tvary a velikostmi rukojetí. Mezi základní japonské tvary patří zejména: oválné, kulaté, štítové, osmihranné a rukojeti ve tvaru písmene D (také je můžete najít pod názvem kaštanové).Při jejich výběru se obvykle řídíme osobními preferencemi a vkusem. Kulaté a osmihranné rukojeti padnou do ruky prakticky každému.

Rukojeť v oválném nebo kaštanovém tvaru může více vyhovovat kuchařům, kteří chtějí rozšířit své kulinářské obzory nebo již znají techniku ​​řezání japonskými noži.

Výjimku tvoří zejména kaštanové rukojeti ve tvaru písmene D. Ergonomický tvar z nich sice dělá velmi oblíbené kousky, avšak je třeba poznamenat, že se liší dvěma verzemi – pro praváky a leváky, což je třeba zohlednit při každém nákupu. Na protilehlých stranách mají totiž udělaný ergonomický výstupek. Takto tvarované rukojeti se nejčastěji vyskytují u nožů s jednostranným výbrusem.

japonske-tvary-rukovati

Rozdíly mezi evropskými a japonskými rukojeťmi

Japonské rukojeti se od těch evropských výrazně odlišují. Nemusí to být pravidlo, ale evropské rukojeti zvyknou být k čepeli připevněny kovovým bolsterem nebo nýtováním. Japonské nože se naopak vyznačují jednoduchým válcovým tvarem a chybějícím bolsterem. Vyrobeny jsou s důrazem na maximální ergonomii, čili poskytují pohodlné uchopení a vynikající kontrolu i během složitějších technik řezání. Japonské nože sice nezvyknou disponovat bolsterem, můžete se však setkat s implementovaným prstencem (po japonsky tsunomaki).

Japonske_kuchynske_noze_7_CZ

Věříme, že jsme vás odbřemenili od nekonečného googlení a budete si umět díky článku i sami vybrat tu nejvhodnější rukojeť pro vaše chvilky v kuchyni!😊