Měníme vzhled Knilandu, kvalita zůstává. Zjistěte více o změně na tomto linku - klikni zde .

Top nože na dokonalou grilovačku – Kniland výběr

Letní sezóna je v plném proudu a s ní i nekonečné večery plné grilovaček a setkání s přáteli. Nevěřili byste, ale i během grilování dokážete zužitkovat hned několik typů kuchyňských nožů. Ať už chcete ohromit své přátele nebo si prostě chcete udělat radost, podívejte se spolu s námi na nože, které by neměly chybět na žádné grilovačce.

Grilování se skládá hned z několika fází. Věděli jste, že na každou z nich můžete použít úplně jiný typ nože? Samozřejmě, léto prožijete také s jedním kuchařským nožem, ale pokud si chcete tato oblíbená posezení trochu okořenit, naše tipy a doporučení vás mohou inspirovat, jak by to mohlo vypadat i u vás. :-)

grilovanie 4

Bojová fáze (Vykosťování a filetování)

Vždy to začíná syrovým masem. Vykosťovací nože jsou skvělým nástrojem k proniknutí do těžko dostupných míst v okolí kostí. Velmi vhodné jsou pro ořezávání tučnějších částí, blan, pro práci s žebry, ale využijete je i pro odstranění jemnějších kostí kuřat.

Pokud se zvyknou na vašich grilovačkách vyskytovat větší kusy masa, vykosťovací nůž by měl být samozřejmostí. Vykosťovací nůž patří také k nezbytné součásti přípravy tradičního nedělního obědu, guláše či drůbeže.

V případě, že si plánujete hodit na gril rybu, sáhněte raději po filetovacím noži. Ty jsou speciálně navrženy pro práci s rybami a ostatním jemným masem. Úzká, flexibilní čepel vám umožní precizně oddělit maso od kostí s minimálním odpadem, odstranit kůži, ale také umožňuje jemné řezání, ideální pro přípravu rovnoměrných filet.

Fáze přípravy (Krájení a příprava masa)

Další v pořadí přichází na rad krájení a porcování masa na gril. Nejlépe vám poslouží klasický šéfkuchařský nůž, který můžete kromě grilování využít ke všem ostatním činnostem v kuchyni. Velmi dobrým řešením může být sekáček na maso, který zvládne přeseknout i šlachy či menší kosti.

Vybírali jsme převážně nože, které zvládnou nakrájet i větší kusy masa. Čím bude čepel pevnější a tvrdší, tím vám půjde krájení lépe, zejména při přípravě vepřových žebírek, kotlet nebo pečení krůty. V opačném případě můžete zůstat pouze frustrovaní, proč nejsou vaše plátky rovnoměrné a proč vám jde krájení tak těžko. A to se zvládá při vyšších venkovních teplotách velmi obtížně.

Ještě menší řada – ideálně si vybírejte kuchařské nože z nerezavějící oceli. Sami dobře znáte jak to na grilovačkách bývá, nakrájíte si kousky čerstvého masa přímo z grilu, do toho si naservírujete plátky cibule či rajčat, ale už málokdy utíkáte nože rovnou umýt a usušit. Pro nože z uhlíkové oceli by se to mohlo stát osudným. Nerezová ocel je v tomto případě ideální cesta.

Nejtěžší fáze – čekání (Grilování)

Zřejmě nejtěžší část každé grilovačky – maso položíte na rozpálený gril, začnete cítit všechny ty vůně, mast začíná vytékat ze všech částí a vy můžete i zkolabovat hlady.

Jako správný gril mistr se na to však už nevydržíte dívat a vytáhnete zpod zástěry vidličku na maso. Vidličkou můžete maso průběžně otáčet, kontrolovat zda jsou kousky dobře propečené a v neposlední řadě je vytahovat z grilu. Pokud si potřebujete jednotlivé kusy nakrájet na menší části, vidlička vám umožní maso pevně udržet na jednom místě bez nepříjemného klouzání.

Používání vidličky na maso je také mnohem bezpečnější než otáčení masa příborovými vidličkami (jak mnozí z nás rádi dělají), protože tím jak je gril rozpálený se můžete velmi snadno popálit.

Fáze hodování

Konečně jste to dotáhli až sem a teď si můžete všechna ta těžce upečená křidélka sníst. Pokud jste už opravdu vyhladovělí, určitě se nechcete ještě i na talíři trápit s nějakým nemotorným příborovým nožem. V takových případech mohou přijít na scénu naše oblíbené steakové nože. Ať vás však název nezavádí, kromě steaků zvládnou nakrájet úplně všechny typy masa. Díky jejich vyšší ostrosti se můžete připravit na neporušené šťavnaté kousky, které si zachovávají chuť a čerstvost.

U nás si můžete zakoupit steakový nůž samostatně nebo ve výhodných setech ve složení několika kusů. My nikoho nesoudíme, klidně si vezměte nůž jen pro sebe, vždyť jako gril mistr na to máte plné právo. V případě, že chcete dopřát exkluzivní stolování i vašim rodinným příslušníkům, neváhejte s výběrem sady steakových nožů.

Tip pro fajnšmekry

ezgif.com-video-to-gif-converterGrilujete už nějaký ten pátek a myslíte si, že klasické kuchařské nože jsou na vás krátké? Pro experty zde máme jeden speciální tip – japonské nože Kiritsuke. Možná je budou znát právě znalci japonských nožů, ale říká se, že právě Kiritsuke nože se vyznačují víceúčelovou čepelí, díky čemuž se skvěle hodí na maso a zeleninu zároveň.

V podstatě jde o kombinaci dvou nožů, navržených pro zcela odlišné úkony. Právě na grilování kromě masa musíte krájet i různé druhy příloh jako jsou rajčata, cibule či okurky. Možná právě proto stojí za zvážení i tento typ kuchyňského nože.

Tradiční Kiritsuke nůž by měl disponovat jednostranným výbrusem, ale v současnosti mnoho výrobců vyrábí tento typ s oboustranným výbrusem, který by se měl po správnosti nazývat Kiritsuke Gyuto. Právě jednostranný výbrus je vhodnější pro lidi, kteří mají již zkušenosti s japonskými noži – pro začátečníka mohou být poměrně křehké a náchylnější k vylomení.

Jaký je tedy závěr?

Samozřejmě si vystačíte i s jedním pořádným šéfkuchařským nožem, nicméně pokud chcete mít z vaší grilovačky úplně jiný pocit, investice do pořádného vybavení není nikdy na škodu a nože samozřejmě využijete i mimo sezónu. Pokud by i ne, dlouhé letní večery přicházejí rok co rok, a proč si je nezpříjemnit už teď.

A co je asi nejdůležitější, kromě kvalitních nástrojů nezapomeňte na grilovaná křidélka a křígel piva pozvat vaše známé a rodinu.

Přejeme vám krásné prožití letních dnů, užívejte hezké počasí a během víkendů grilujte pokud se dá! :-)