Japonské nože
Japonské kuchyňské nože se výrazně odlišují od běžných evropských typů nožů tvarem ale i konstrukcí. Nejběžnějším typem japonského kuchyňského nože je santoku, který je obdobou evropských kuchařských nožů. Kromě santoku se však u nás už začínají používat i jiné typy, jako například nakiri, gyuto, deba nebo yanagiba. Japonské nože se vyznačují skvělými řeznými vlastnostmi, extrémní ostrostí a tvrdostí čepele. Zároveň jsou však poměrně křehké a vyžadují velmi pečlivé zacházení.
V Knilandu najdete pravé japonské kuchyňské nože značek KAI, Tojiro, Satake, Seki Kanetsugu, nebo nože Samura z japonské oceli a zároveň nože typu santoku od mnoha světových výrobců jako Böker z německého Solingenu, Opinel nebo Victorinox.
Kuchyňský nůž typu Santoku z damaškové oceli a rukojetí z pryskyřice s délkou čepele 17 cm.