Kuchyňský nůž Tojiro Shirogami Hammered Usuba 19,5 cm F-1128
Kód: F-1128Související produkty
Detailní popis produktu
Japonský nůž Tojiro Shirogami Hammered Usuba 19,5 cm
Tojiro Shirogami Hammered jsou tradiční až ortodoxní japonské nože. Ručně kované zkušenými řemeslníky z velmi tvrdé japonské uhlíkové oceli Shirogami 2, známé také jako White paper steel, která dosahuje vysoké tvrdosti 61-62 HRC. Konstrukce čepele Ni-mai (dvouvrstvá) s jednostranným výbrusem. Nůž je určen pro praváky.
Rukojeť ze dřeva magnólie ve tvaru D, je velmi příjemná na dotek a je zakončena černým prstencem z umělé pryskyřice.
Čepel délky 19,5 cm má dvouvrstvou konstrukci Ni-Mai a jednostranný výbrus. Řezná část čepele z uhlíkové oceli Shirogami 2 je z boku chráněna vrstvou měkkého a houževnatého železa. Ocel Shirogami 2 je velmi tvrdá, dodává noži excelentní řezné vlastnosti, vysokou ostrost a navzdory své tvrdosti se poměrně jednoduše brousí. Železo na boku dodává čepeli odolnost. Taková vrstvená ocel je typická pro tradiční japonské nože. Povrch čepele je tzv. Kurouchi – neleštěný černý povrch, který vzniká při kování. Tento povrch je navíc ručně tepaný (Tsuchime).
Specialitou tohoto nože je výbrus Urasuki. Tento výbrus se obvykle používá na nožích nejvyšších tříd a profesionálních japonských nožích. Výbrus urasuki představuje konkávní vyjmutí na zadní (rovné) straně čepele. Při krájení vytváří vzduchovou kapsu mezi potravinou a čepelí. To snižuje odpor a vytváří hladší povrch, takže můžete dělat rychlejší a hezčí řezy.
Využití: usuba je japonský tvar nože, ideální pro precizní krájení zeleniny. Je podobný typu nakiri, hlavním rozdílem je typ výbrusu čepele.
Údržba: doporučujeme jemné ruční mytí ve vlažné vodě, nůž není vhodný do myčky nádobí. Po použití je třeba nůž omýt, otřít do sucha a čepel ošetřit olejem, aby se zabránilo korozi. K ošetření doporučujeme kaméliový olej.
Nože Tojiro
Tojiro je tradiční japonský výrobce kuchyňských nožů sídlící ve městě Tsubame v prefektuře Nigata, které je japonským centrem výroby kovových produktů včetně nožů. Jako jeden z mála posledních výrobců má Tojiro celý výrobní proces svých nožů v Japonsku.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Japonské nože |
---|---|
Druh kuchyňského nože: | Usuba |
Druh oceli: | Uhlíková ocel |
Materiál čepele: | Shirogami 2 - White paper steel |
Materiál rukojeti: | Dřevo |
Celková délka: | 34 cm |
Délka čepele: | 19,5 cm |
Délka čepele (od - do): | 15,00 - 19,99 cm |
Tloušťka čepele: | 5,3 mm |
Hmotnost: | 290 g |
Tvrdost čepele: | 61 - 62 HRC |
Povrchová úprava čepele: | Kurouchi |
Výbrus: | Jednostranný |
Země původu: | Japonsko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.