Řezbářské nože
Řezbářské nože univerzální, na detaily, geometrické, vyřezávací či obouruční. Všechny typy řezbářských nožů mají své jedinečné využití, je důležité vybrat si ten správný pro danou práci. Je také důležité pamatovat na to, že kvalitní řezbářský nástroj vydrží déle a poskytne lepší výsledky.
Řezbářský nůž by měl být vyroben z odolného materiálu s vysokou ostrostí, jako je uhlíková ocel a měl by být udržován ostrý a čistý. Ideální tvrdost oceli pro řezbářský nůž se pohybuje v intervalu 57 – 62 HRC. Toto rozmezí je ideálním kompromisem mezi tvrdostí a odolností oceli. Nože s tvrdostí nižší než 57 HRC se příliš rychle tupí a je zapotřebí velmi časté broušení. Řezbářské nože s tvrdostí vyšší než 62 HRC mohou být příliš křehké a hrozí vylamování ostří.
Typy řezbářskych nožů
Různe typy řezbářských nožů umožňují celou řadu technik dřevořezby. Ať už jste řezbář začátečník nebo profesionál, správný a kvalitní řezbářský nástroj vám výrazně usnadní a zpříjemní proces vyřezávání.
Základní řezbářské nože
Sloyd řezbářské nože jsou všestranné řezbářské nože, které se obvykle používají k odstraňování velkých částí dřeva. Díky ostré špičce je však můžete využít také k precizní práci. Obvykle mají mnohem tlustší a delší čepel než nože typu bench nebo whittling. Typickým představitelem této kategorie jsou švédské řezbářské nože Morakniv 106,120 a 122.
Whittling řezbářské nože se používají k ořezávaní malého kousku dřeva a je vhodný pro hrubé řezy. Ořezávání se provádí pouze jedním nástrojem – nožem, kterým tvarujete dřevo do požadovaného tvaru. Nože typu whittling jsou různých rozměrů, tvarů, které pomohou dosáhnout chtěného řezbářského výsledku.
Bench řezbářské nože se používají pro obecnou práci se dřevem, například hrubší opracování a srážení hran. Jsou vhodné nejen při řezbářství, ale využijí je i truhláři a domácí kutily.
Specializované řezbářské nože
Roughing řezbářské nože se používají pro rychlé a efektivní odstraňování velkých kusů dřeva. Vyznačují se zaoblenou špičkou, která je odolná vůči zlomení.
Detailní řezbářské nože jsou ideální pro vyřezávání jemných detailů. Obvykle jsou kratší a vyznačují se tenkou a ostrou špičkou.
Chip carving řezbářské nože (vyštrbování) se používají pro postupné vylamování malých kousků dřeva z materiálu. Při vyštrbování se většinou vytvářejí geometrické vzory.
Geometrické řezbářské nože jsou určeny k vytváření rovných linií a zakřivených řezů.
Obouruční řezbářské nože jsou určeny pro hrubší opracování dřeva oběma rukama. Opracovávané dřevo je třeba mít uchycené a stabilizované.